De Hoorn

Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo’s en foto’s te zien als een hoorn.

Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek. Veel componisten hielden van de klank van de hoorn. Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en vele andere beroemde componisten schreven in hun orkestwerken belangrijke solo’s voor dit instrument. Niet alleen in klassieke muziek speelt de hoorn een belangrijke rol. Ook hedendaagse componisten schrijven er graag voor. Let maar eens op filmmuziek: op de spannendste of meest gevoelige momenten hoor je vaak één of meerdere hoorns.

De hoorn is een koperen blaasinstrument. Het is een lange, opgerolde buis van ongeveer 4 meter, die bij het mondstuk tamelijk nauw is en geleidelijk breder wordt om te eindigen in een plotseling verbredende beker. De buis is opgerold in twee windingen. Op het instrument zitten drie ventielen. Dat zijn knopjes die bij het indrukken buisjes inschakelen waardoor het instrument langer gemaakt kan worden. Een hoorn klinkt lager dan een trompet, maar weer hoger dat een tuba.

Share This