Slagwerk

Slagwerk leren is niet alleen heel erg leuk, het is ook heel afwisselend. Je doet namelijk van alles tegelijkertijd: bewegen, kijken, luisteren en ondertussen ben je aan het tellen om de maat te houden. Je bent nooit te oud om te leren drummen!

De drummer in een band, de paukenist in een orkest en de speler van een xylofoon; het zijn allemaal slagwerkers. Maar waarom heten ze zo?

 

Soorten

Slagwerkers maken geluid door op hun instrument te slaan. Er bestaan twee soorten instrumenten: membranofonen en idiofonen. Membranofonen geven geluid als je op een soort vel slaat dat dan bijvoorbeeld gaat trillen. Denk hierbij aan een drum of aan pauken. Bij idiofonen is het instrument gemaakt van materiaal dat van nature al geluid geeft als je erop slaat. Denk aan het hout van een xylofoon of het metaal van een triangel.

Instrumenten

De slag bij slaginstrumenten kun je uitdelen met je handen of met (drum)stokken. Een drumstel bestaat uit verschillende soorten trommels en bekkens. Andere slagwerkinstrumenten zijn onder meer de xylofoon, buisklokken, triangel, houtblok, pauken en marimba. Soms hebben mensen het over percussie. Dat zijn ook de kleinere slagwerkinstrumenten en instrumenten uit de wereldmuziek zoals de bongo en conga.

Orkest en band

Fanfareorkesten bestaan uit blazers en slagwerkers. Een symfonieorkest heeft een uitgebreide slagwerkgroep, die onder meer pauken gebruikt en de triangel, de buisklokken, de xylofoon en verschillende drums. En natuurlijk is het drumstel niet weg te denken uit de jazz- en popmuziek.

Share This